Visning af billede: zise_top  
Visning af billede: zise_top_2   
     Til Forsiden        Kontakt  
 
 

Ordinær generalforsamling i Told- og Skattehistorisk Selskab 2016

Told- og Skattehistorisk Selskab afholdt ordinær generalforsamling torsdag den 14. april 2016, kl. 16.00 i SKAT, Østbanegade 123, 2100 København Ø, med følgende dagsorden:

1. Valg af dirigent

2. Beretning om virksomheden 1. januar - 31. december 2015

3. Indkomne forslag

4. Regnskab 1. januar - 31. december 2015

5. Valg af bestyrelsesmedlemmer m.v.

   a. formand

   b. 4 bestyrelsesmedlemmer

   c. 2 bestyrelsessuppleanter

   d. 2 revisorer

   e. en revisorsuppleant

6. Fastsættelse af kontingent for 2017

7. Eventuelt

 

Formanden, Jesper Rønnow Simonsen, var desværre forhindret i at deltage i generalforsamlingen, hvorfor næstformanden, Henrik Fode, indledte med at byde velkommen. Henrik Fode orienterede kort om det bestyrelsesmøde, der var gået forud for generalforsamlingen, hvor formanden Jesper Rønnow Simonsen deltog.

Ad punkt 1 - Valg af dirigent

Som dirigent valgtes kontorchef Niels Anker Jørgensen.

Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingsindkaldelsen, der var optrykt i Zise 1/2016, var rettidigt udsendt til medlemmerne og erklærede derfor generalforsamlingen for lovlig.

Ad punkt 2 - Beretning om virksomheden 1. januar - 31. december 2015

Næstformanden, Henrik Fode aflagde beretning.

Næstformanden indledte med at kommentere sekretærens betydelige indsats for Selskabet og understregede meget tydeligt at Gunnar Jakobsen i 2017 har varetaget denne opgaven gennem 40 år, hvorfor Selskabet i tide må begynde alvorligt at se sig om efter en efterfølger. Selv understregede næstformanden, at han også havde nået en alder, hvor andre snart måtte tage over.

Beretningen fulgte herefter i hovedtræk det udarbejdede udkast til beretning, der var udarbejdet af sekretæren og som var gennemgået på det forinden generalforsamlingen afholdte bestyrelsesmøde, hvor formanden deltog.

Medlemstal
Per 1. april 2016 havde selskabet 823 personlige medlemmer, hvoraf 324 er ansat i SKAT, samt 8 virksomheder og institutioner med kollektivt medlemskab. Herudover er der 20 biblioteker og museer, der abonnerer på Zise, i alt 851, der modtager Zise. Det samlede "medlemstal" er dermed faldet med 33 siden 1. april 2015.

Zise - status
Det er fortsat vanskeligt at skaffe tilstrækkeligt med stof til Zise og det gælder både faghistorisk artikler såvel som erindringsartikler. Vi søger fortsat at fastholde en linie med en passende blanding af erindringsartikler og faghistoriske artikler. Det gælder såvel oplevelser i tjenesten som faglige forhold, herunder mere nutidige artikler skrevet af personer, der har deltaget i og har et dyberegående kendskab til forløbet af væsentlige ændringer i told- og skatteadministrationen. Lige nu er redaktøren i færd med at udgive en artikel af Claus Rafner om lokale kirkeskatter samt en serie i tre dele med toldererindringer af Henning Olesen, mens en skatteerindringsartikel af Jørgen Kristiansen om den kommunale skatteforvaltning er under bearbejdning. Hertil kommer et par slægtshistorisk artikler af Mogens Jensen om sine forfædre ved Øresunds Toldkammer.

Idéen om nedsættelse af en redaktionskomité blev heller ikke realiseret i 2015, men der er i bestyrelsen stadig enighed om, at der er et løbende behov for en indsats fra bestyrelsen, idet det kan være vanskeligt for en redaktør at skaffe tilstrækkeligt med stof, specielt hvis der er områder, som vi gerne vil have behandlet, som den mere nutidige historie. Redaktionskomitéen vil blive oprettet snarest og dens opgave vil være at udarbejde en bruttoliste med emner, som bestyrelsen gerne ser beskrevet, samt komme med forslag til skribenter. Der var i bestyrelsen enighed om at støtte redaktøren så kraftigt som muligt. Han kan ikke alene sikre stof til Zise.

Zise som digitalt tidsskrift
Med hensyn til digital udgivelse af Zise har selskabet endnu ikke fundet en løsning, der matcher udgivelse af 3 numre om året. En hel del medlemmer foretrækker den trykte udgave frem for en elektronisk udgave, og det er vigtigt for bestyrelsen at fremhæve, at medlemmer, der ønsker det, også fremadrettet skal have mulighed for at modtage den trykte udgave. Vi er meget opmærksomme på, at er der først skabt et udelukkende elektronisk tidsskrift, er det på det nærmeste umuligt at vende tilbage til den trykte udgave. Udfordringen er, at rigtig mange medlemmer skal tilslutte sig ordningen for, at en elektronisk udgivelse kan betale sig.

www.zise.dk
Samtlige udkomne numre af Zise foreligger som pdf-filer og er tilgængelige fra 1978 og frem til 1/2013 på www.zise.dk, hvor de også er søgbare. Selskabet lægger pdf-udgaven af Zise på www.zise.dk ca. 2 år efter årgangen er afsluttet. Alle udkomne numre af Zise er således herefter - bortset fra de seneste 2 årgange - tilgængelige online på www.zise.dk. Dette indebærer også, at selskabet ikke lagerfører Zise i papirudgaven længere tilbage end de seneste 2-3 årgange

De på www.zise.dk tilgængelige artikler er registreret med forfatternavn og titel på artiklen. Men der er på sigt mulighed for at tildele emneord eller kronologi, så man kan søge bredt i artiklerne. Vi har således allerede etableret en stor database med rigtig mange told- og skattehistoriske artikler af meget høj kvalitet. Bestyrelsen skal anbefale at medlemmer og andre interesserede besøger de mange gode artikler på hjemmesiden.

Personalia på www.zise.dk
Blandt slægtsforskere er der stor interesse for personalhistoriske værker og selskabet har ladet scanne delen med personalia fra værket "Det danske Toldvæsen" og tilsvarende Grænsegendarmeriets fra "Dansk Politistat" og vil snarest blive lagt ud på www.zise.dk, hvilket også vil ske med de "grønne bøger", idet vi er ved at fremskaffe de fleste årgange af de "grønne bøger" uden tilskrivninger lige fra 1871 og frem til de ophørte med at udkomme ved sammenlægningen af toldvæsenet og det statslige skattevæsen.

Tolden i Sundet
Den engelske udgave af Tolden i Sundet, som selskabet udgiver i samarbejde med Museum Tusculanum, er efterhånden meget langt fremme, idet den engelske tekst nu er godkendt af Museum Tusculanum, og redaktøren, Ole Degn, har udarbejdet registre til bogen, hvorefter layouteren i løbet af kort tid vil kunne gå i gang med at sætte bogen op. Billedmaterialet er i fornødent omfang genindkøbt af sekretæren, som også har fremskaffet enkelte nye illustrationer.

Der er modtaget tilsagn om fondsstøtte fra "Aage og Johanne Louis-Hansens Fond" og "Lillian og Dan Finks Fond" på i alt 80.000 kr. Endvidere er der modtaget tilsagn om støtte fra to nederlandske fonde: "Vaderlandsch Fonds ter aanmoeding van ?s-Lands Zeedienst" og "De Directie der Oostersche Handel en Reederijen" på i alt 8.000 EUR svarende til 60.000 kr. Restomkostningerne dækkes af Told- og Skattehistorisk Selskab, men uden denne fondsstøtte ville en publicering på engelsk ikke være mulig. Bogen forhandles af selskabet kun til dets medlemmer, mens distributionen til boghandlere og andre i ind- og udland forestås af Museum Tusculanum.

Det forventes at bogen udkommer primo november 2016.

Toldvæsenets bygningshistorie
Redaktørerne af "Toldvæsenets bygningshistorie" Henrik Fode og Gunnar Jakobsen har i det forløbne år arbejdet videre med projektet "Toldvæsenets bygningshistorie", der for enkelte landsdele er meget langt fremme, mens der for andre områder fortsat mangler forfattere, noget redaktørerne løbende arbejder med.

Bedst går det med Bornholm, hvor der foreligger et færdigt og godkendt manuskript. Det bornholmske toldvæsens bygningshistorie er udarbejdet af Mogens Lau, som vi kender fra Zises spalter. Det er en meget spændende historie vi får om de bornholmske toldbygninger, som også er lidt anderledes, end vi foreløbigt har set i den øvrige del af landet. Vi forventer, at bogen om de bornholmske toldbygninger vil kunne udkomme i løbet af efteråret 2016. Man kan selvfølgelig sige, at vi starter et "tilfældigt" sted i en samlet bygningshistorie, men da der er mange forfattere og der ikke er fundet forfattere til alt endnu, så har vi besluttet at starte med Bornholm.

Fyn, Langeland og Ærø vil efter det foreliggende blive det næste bind, hvor alle aftaler er i hus, og derfor vil kunne udkomme i 2017. Her er det især tidligere lektor i historie ved Svendborg Statsskole Hans Kaae, der har været meget flittig, og hvor artiklen om Svendborg toldkammer er trykt i Zise 1/2014 som eksempel på, hvorledes en sådan artikel vil kunne udformes samt hvilket illustrationsmateriale, der er til rådighed og vil kunne anvendes. Hans Kaae er fortsat med det sydfynske område, idet han endvidere har skrevet artikler om toldkamrene i Rudkøbing, Ærøskøbing og Marstal. Museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen har skrevet om toldkamrene i Kerteminde og Nyborg, mens museumsleder Harriet Hansen har skrevet om Middelfart og Bogense toldkamre, mens arkivchef Jørgen Thomsen skriver om Odenses toldkammerbygninger, hvoraf de 3 fortsat eksisterer samt en nyere havnetoldbod. Faaborg og Assens fårestås af museerne og arkiverne i de pågældende byer. De sidste manuskripter skulle således være i hus omkring 1. september, hvorefter vi lige skal have set på, om der er bygninger i de mindre havne, som nødvendigvis skal behandles eller nævnes.

Museumsinspektør Mariann Ploug har skrevet om Varde toldkammer og Hans Kaae om Esbjerg toldkammer, mens arkivar Karsten Merrald Sørensen har skrevet om Fredericia toldkammer og Erik Hansen om Ikast Toldkontrol.

Derudover har antikvar Allan Tønnesen givet tilsagn om at skrive om de københavnske toldbygningers historie, såvel de hedengangne som de eksisterende, mens seniorforsker Claus M. Smidt har givet tilsagn om at skrive om toldkammerbygningerne på Lolland-Falster. Museumsinspektør Lars Bjørn Madsen skriver om de nordsjællandske toldbygningers historie. Der er også fundet forfattere til enkelte andre byers toldkammerbygningers historie, hvor Lulu Anne Hansen skriver om Ribe, mens Gudrun Gormsen, der er leder af Lemvig Museum, har påtaget sig at skrive om Lemvig, Skive, Struer og Holstebro. Endelig har arkivbetjent ved Vejle Stadsarkiv Henrik Nedergaard Olsen givet tilsagn om at skrive om Vejle toldkammer. Herudover foreligger der allerede artikler om Hack Kampmanns toldbygninger i det jyske, som Ole Degn vil tage sig af og som allerede foreligger i Zise, men nok skal udbygges en smule til værket om toldbygningernes historie. Herudover er der tilsagn fra arkitekt Claus Peder Navntoft og Henrik Fode om mere tværgående artikler om bl.a. baggrunden for det store byggeboom i slutningen af 1800-tallet, herunder de samfundsmæssige og transportmæssige årsager, der lå til grund for placeringen af de nye bygninger.

Det er som sagt ikke lykkedes at få truffet aftaler om beskrivelser af samtlige toldkamre, men de to redaktører er sikre på, at det vil lykkes, da alle finder projektet spændende samtidigt med, at det for de fleste lokale arkiv- eller museumsfolk vil være en overkommelig opgave.

Told- og Skattehistorisk Leksikon
Claus Rafner er fortsat i fuld sving med at udarbejde et told- og skattehistorisk opslagsværk fra tidernes morgen og frem til Danmarks optagelse i EF per 1. januar 1973. Opslagsværket vil således være et væsentligt supplement til Dansk Toldhistorie og Dansk Skattehistorie. Manuskriptet forventes at foreligge omkring årsskiftet 2016/2017 og er planlagt til at udkomme i forbindelse med Told- og Skattehistorisk Selskabs 40 års jubilæum 24. oktober 2017.

C.F. Holms bog "Bidrag til Sundtoldens Historie
Forrige år fik vi scannet C.F. Holms bog "Bidrag til Sundtoldens Historie", der er en kilde, som bringer os meget tæt på Øresundstolden og hvordan den fungerede set med embedsmandens øjne. Bogen blev trykt i 1855 men kom aldrig i handelen og blev derfor genoptrykt i 1975 af Kildeskriftselskabet. Bogen vil snarest blive lagt ud på www.zise.dk og dermed være tilgængelig på nettet og søgbar.

Holm har skrevet en fortsættelse, der foreligger som manuskript i Håndskriftsamlingen på Det kongelige Bibliotek og som af Jan Kanstrup, der har skrevet om C.F. Holm, beskrives som absolut værd at udgive. Selskabet har derfor foranlediget manuskriptet affotograferet, så man ikke nødvendigvis behøver at sidde på Det kongelige Bibliotek for at arbejde med manuskriptet.

Jan Kanstrup har på nuværende tidspunkt transskriberet 2. bind af manuskripterne, "Fra Holtens Tid", som omfatter årene 1839-1850, og er startet på 3. bind, "Fra Bluhmes Tid", som dækker årene frem til Øresundstoldens afløsning i 1857. Sideløbende hermed arbejder han med et forklarende og uddybende noteapparat.

Fascinationen af Holms manuskripter beror på 2 ting:

1)    Beskrivelsen af de faktiske forretningsgange i det, der dengang var en af statens mest indbringende indtægtskilder,

2)    Afdækningen af en - mildest talt - uortodoks embedskarriere i toldvæsenet.

 

Told- og Skattemuseet
På det forinden generalforsamlingen afholdte bestyrelsesmøde var der et særskilt punkt om Told- og Skattemuseet, som SKATS direktion har besluttet at nedlægge, forstået på den måde, at et udvalg nedsat af direktionen har haft kontakt med Nationalmuseet, der igen arbejder sammen med Rigsarkivet om opgaven. Opgaven er klar: Museet skal nedlægges, og Nationalmuseet gennemgår samlingerne med henblik på, hvad der er værd at fastholde i henhold til museumsloven. Øvrige dele ville muligvis kunne overføres til "anden side", således havde formanden for Dansk Told- og Skatteforbund, Jørgen Rise vist interesse for en bevarelse af museets genstande.

Formanden havde bl.a. fremhævet, at museet havde nogle gamle tolduniformer fra De Vestindiske Øer, som var i meget fin stand. Det havde imponeret Nationalmuseet.

Flere i bestyrelsen havde fremført, at billedsamlingen havde overordentlig stor betydning for Selskabets arbejde, når der skulle skaffes illustrationer. Det blev kraftigt fremhævet, at Told- og Skattemuseets billedsamling er vital for såvel Zise som selskabets øvrige udgivelser samt at en manglende adgang til billedmaterialet vil vanskeliggøre vores udgivelsesvirksomhed væsentligt og dermed publiceringen af told- og skattehistorien, hvor vi lige nu er ved at få udarbejdet toldvæsenets bygningshistorie, hvor adgangen til billedmaterialet er vitalt. Der blev argumenteret for, at billederne burde overføres til Det kongelige Bibliotek, hvor erfaringen er, at adgangen og katalogiseringen er bedre end i Rigsarkivet. Her blev det femført, at billedmateriale her ofte endte i en uregistreret arkivæske under betegnelsen "Diverse billeder". Selskabet håber naturligvis, at det fortsat vil kunne trække på især billedsamlingen uden administrativt besvær og omkostning for selskabet.

Jesper Rønnow Simonsen så problemstillingen tydeligt og lovede, at vi kunne få adgang til en drøftelse med Nationalmuseet samtidig med at det blev tilføjet, at det ikke skulle blive et økonomisk spørgsmål med adgangen til billedmaterialet.

Bestyrelsen
Bestyrelsen har siden sidste generalforsamling afholdt et bestyrelsesmøde.

Beretningen godkendtes enstemmigt.

Ad punkt 3 - Regnskab 1. januar - 31. december 2015

Chefkonsulent Anders Bech Christensen aflagde regnskabet, som godkendtes enstemmigt.

Ad punkt 4 - Indkomne forslag

Der var ikke modtaget forslag til behandling på generalforsamlingen.

Ad punkt 5 - Valg af bestyrelsesmedlemmer m.v.

På valg var:

Formanden:
Jesper Rønnow Simonsen blev genvalgt.

Bestyrelsesmedlemmer: 

På valg var Henrik Fode, Gunnar Jakobsen, Søren Vigilius Christensen, der alle var villige til genvalg, mens Ole Kjær ikke ønskede at genopstille. I stedet for Ole Kjær foreslog bestyrelsen Taus P. Helleskov. Alle blev valgt.

Bestyrelsessuppleanter:
Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund Jørn Rise og specialkonsulent Alice Dybdahl (genvalg)

Revisorer:
Chefkonsulent Keld Boysen og specialkonsulent Peter C. Sibbesen (genvalg)

Revisorsuppleant:
Chefkonsulent Niels B. Legaard (genvalg)

Ad punkt 6 - Fastsættelse af kontingent

Kontingentet fastsattes uændret for 2017 [01.01.2017-31.12.2017] med 60 kr. årligt [5 kr. om måneden] for enkeltpersoner og 500 kr. for firmaer og institutioner.

Ad punkt 7 - Eventuelt

Et medlem stillede spørgsmål om eventuelle arrangementer i selskabets regi:

Næstformanden redegjorde for de problemer af økonomisk og organisatorisk art, der knytter sig til sådanne arrangementer, men var på den anden side ikke afvisende over for evt. at lave særlige arrangementer i tilknytning til udgivelsen af Selskabets publikationer om toldvæsenets bygninger.

Spørgeren fulgte spørgsmålet op med et forslag om egenbetaling.

Næstformanden takkede herefter dirigenten for et veludført hverv.

 

Godkendt af dirigenten Niels Anker Jørgensen den 21. april 2016

Tilbage | Til Top