Visning af billede: zise_top  
Visning af billede: zise_top_2   
     Til Forsiden        Kontakt  
 
 

Told- og Skattehistorisk Selskab afholdt ordinær generalforsamling tirsdag den 10. maj 2010, kl 16.00 i Skatteministeriets kantine, Østbanegade 123, 2100 København Ø, med følgende dagsorden:

  1. Valg af dirigent
  2. Beretning om virksomheden 1. januar - 31. december 2010
  3. Indkomne forslag
  4. Regnskab 1. januar - 31. december 2009
  5. Valg af bestyrelsesmedlemmer m.v.
    a. redaktør
    b. 3 bestyrelsesmedlemmer
    c. 2 bestyrelsessuppleanter
    d. 2 revisorer
    e. en revisorsuppleant
  6. Fastsættelse af kontingent
  7. Eventuelt

Ad punkt 1 - Valg af dirigent
Som dirigent valgtes chefkonsulent Kim Andersen.

Dirigenten konstaterede, at generalforsamlingsindkaldelsen, der var optrykt i Zise 2-3/2010, var rettidigt udsendt til medlemmerne og erklærede derfor generalforsamlingen for lovlig.

Ad punkt 2 - Beretning om virksomheden 1. januar - 31. december 2010
Medlemstal

Selskabet havde per 1. april 2011 1067 personlige medlemmer samt 7 virksomheder og institutioner med kollektivt medlemskab. Herudover er der 47 biblioteker og museer, der abonnerer på Zise, i alt 1121 "medlemmer". Det samlede "medlemstal" er dermed faldet med 98 siden 1. april 2010, hvor det samlede tal for personlige medlemmer var 1161. Dette stadigt faldende medlemstal bekymrer bestyrelsen og man vil derfor forsøge at reducere eller om muligt stoppe faldet i medlemstallet.

Zise
Lederen af Told- og skattemuseet Tora Ribers overtog redaktørhvervet af Zise i 2009 med Zise nr 3, og har siden udsendt 2 numre af Zise for 2010, mens Zise 1/2011 er på vej med den afsluttende del af Frode Bangs erindringer.

Da Tora Ribers er gravid, ønsker hun ikke at fortsætte som redaktør. Jeg skal derfor benytte lejligheden til at overbringe en tak for de to år, hvor hun har røgtet hvervet som redaktør. Zise skal derfor have ny redaktør, hvad jeg vil vende tilbage til under punktet valg til bestyrelsen. Formanden takkede redaktøren for de to år, som hun havde varetaget redaktørhvervet.

Flere faghistoriske artikler er på vej, således en artikel af Claus Rafner om "Købstædernes lokalskatter" i serien om lokalskatter, artikler om toldkamrene i Skagen og Viborg i Ole Degns artikelserie om Hack Kampmanns toldkamre samt en artikel om publikationer og arkivmateriale vedrørende personale i toldvæsenet, hvilket bl.a. vil være af meget stor interesse for slægtsforskere, som der efterhånden er mange nyttige artikler for i Zise.

Så helt sort ser det ikke ud med stof, men det ville da være rart med lidt flere artikler på vej, så den kommende redaktør vil kunne overleve. Dertil kommer så, at vi gerne ser flere erindringer skrevet af afgåede tidligere medarbejdere i told- og skatteforvaltningerne. Specielt kniber det med skatteerindringer, såvel fra det statslige som det kommunale skattevæsen, men vi ser selvfølgelig også fortsat gerne toldererindringer.

Formanden og den øvrige del af bestyrelsen var indstillet på, at fokusere mere på nyere tid, fx forhandlingerne om optagelsen i EF. Af andre spændende emner kunne nævnes oprettelsen af Direktoratet for Toldvæsenet i 1965, fusionen mellem toldvæsenet og det statslige skattevæsen i 1990 samt med de kommunale skattevæsener i 2005.

Dansk Skattehistorie
I 2010 er der fortsat solgt bind af Dansk Skattehistorie, men ikke mange. Da værket kan købes i løssalg, kan man ikke rigtigt sige, at der er solgt så og så mange sæt, men lad os alligevel gøre salget op på denne måde, hvilket resulterer i et salg på totalt 33 bind. I alt er der vel solgt omkring 250 sæt - lidt beskæmmende, når man tænker på, at der er solgt mere end 800 sæt af Dansk Toldhistorie.

Tolden i Sundet
"Tolden i Sundet" blev præsenteret ved en reception på Kronborg den 13. oktober 2010, hvor Slots- og Ejendomsstyrelsens direktør og tidligere formand for selskabet, Carsten Jarlov bød velkommen.

"Tolden i Sundet · Toldopkrævning, politik og skibsfart i Øresund 1429-1857" samler de senere års forskning og vil være meget nyttig som opslagsværk mange år fremover. Det blev en meget stor og flot bog på 671 sider, velredigeret af dr. phil. Ole Degn samt ikke mindst veltilrettelagt af frafisk formgiver Dorte Cappelen. Siden udgivelsen er der solgt 155 eksemplarer, hvilket jo ikke er meget, men måske kan man ikke forvente et større salg af en sådan bog, som er central både for udforskningen af Øresundstolden samtidig med at den er et væsentligt bidrag til Danmarkshistorien.

Den planlagte engelske udgave bliver ikke helt så omfattende, da kun de artikler, som har betydning internationalt for arbejdet med Øresundstolden. Arbejdet med oversættelsen er iværksat og en stor del af forfatterne har selv oversat eller ved at oversætte egne artikler, som så efterfølgende skal proof-reades, hvilket kan være et meget omfattende arbejde, afhængigt af forfatterens sproglige niveau. Peter Loft ville stå ved tidligere told- og skattedirektør Ole Kjærs tilsagn om at støtte oversættelsen af antologien til engelsk. Københavns Universitets forlag Museum Tusculanum har modtaget et eksemplar af bogen og overvejer, om man vil være interesseret i at være medudgiver af den engelske udgave, hvilket ville kunne give en bedre markedsføring internationalt samt frigøre Selskabets kasserer for arbejdet med salget af bogen til udlandet. Finansieringen af den engelske udgave vil kræve, at vi får fondsstøtte til oversættelse og publicering.

Told- og Skattehistorisk Opslagsværk
Som en opfølgning og supplement til Dansk Skattehistorie har selskabet aftalt med en af forfatterne, Claus Rafner, at udarbejde et told- og skattehistorisk opslagsværk, dvs en ordbog med forklaringer på told- og skatteudtryk gennem tiderne. Claus Rafner er, som dem, der har læst bind IV af Dansk Skattehistorie, vil vide, både en meget kompetent og særdeles grundig forfatter. Manuskriptet til dette told- og skattehistoriske opslagsværk forventes at foreligge efteråret 2012. En sådan udgivelse vil måske sene kunne blive en del af www.zise.dk.

Skatter, told og statsfinanser i reformationstidens Danmark 1523-1544
Det er aftalt med selskabets tidligere redaktør, dr. phil. Mikael Venge, at han skriver en bog om "Skatter, told og statsfinanser i reformationstidens Danmark 1523-1544". Mikael Venge har et meget dybtgående kendskab til denne periode af Danmarkshistorien, så det vil være rigtig spændende at få udarbejdet en sådan bog. Mikael Venge har efterhånden skrevet en del bøger for selskabet og alle særdeles velskrevne og spændende læsning, så man vil også kunne glæde sig til denne udgivelse. Planen er, at Mikael Venge går i gang med udarbejdelsen efteråret 2011 og et trykklart manuskript skulle så foreligge klar til udgivelse efteråret 2013.

Bygningshistorie
Ole Degn er som nævnt i gang med en artikelserie om Hack Kampmanns toldkamre, der blev opført forskellige steder i Jylland fra 1895 frem til 1921.

Toldkamrene rundt om i landet var på et tidspunkt virkelige monumenter, der fortalte om og symboliserede statsmagten. Ikke mindst i vor egen tid, hvor en betydelig kontrol foregår omkring et tastatur og datanet, er det tankevækkende at se på de gamle toldkamre, der var udstyret, så de fysisk kunne kontrollere og beregne tolden og de afgifter, som politikerne havde pålagt etaten at opkræve.

Reformer, omlægninger, sammenlægninger af toldvæsenet og skattevæsenet har betydet, at bygningsmassen har fået en helt anden sammensætning, tilpasset tidens krav og ikke mindst økonomi.

Det er foreløbigt aftalt, at afholde en workshop efteråret 2011, hvor selskabet vil forsøge at samle interesserede og potentielle forfattere til en sådan udgivelse. Enkelte har allerede meldt sig som deltagere.

De københavnske Toldassistenters Begravelseskasse - 150 år
De københavnske Toldassistenters Begravelseskasse fejrede 10. juli 2009 sit 150 års jubilæum og i denne anledning med lidt forsinkelse udgives i løbet af sommeren 2011 en artikelsamling med de tidligere jubilæumsartikler fra Dansk Toldtidende og Maanedsskrift for Toldvæsen samt en opdateret nyskreven artikel af Jørgen Lindby. Bogen vil være rigt illustreret med fotos fra Københavnsområdet. Et antal eksemplarer vil blive stillet til rådighed for Told- og Skattehistorisk Selskab, som vil forhandle bogen.

Vi agter - fra torskegilde til klageportal
Foreningen af Danske Skatteankenævn udgiver i forbindelse med sit 100 års jubilæum den 21. august 2011 et jubilæumsskrift " Vi agter - fra torskegilde til klageportal". Forfatterne til bogen er Henrik Fode og Laust Grove Vejlstrup. Bogen udgives i et samarbejde mellem Foreningen af Danske Skatteankenævn og Told- og Skattehistorisk Selskab. Bogen vil kunne købes gennem selskabet.

Prisnedsættelse af selskabets ældre bøger
Selskabet har fortsat et pænt lager af de fleste af dets udgivelser, hvoraf enkelte dog er udsolgt. Selskabet planlægger derfor en kraftig mere eller midlertidig prisnedsættelse af vore ældre bøger, mens prisen fastholdes på de seneste udgivelser.

Nedsættelsen vil blive iværksat samtidig med et medlemshvervefremstød, så vi kan få rettet bare en smule op på den tiltagende afgang, som jo bl.a. accelerer på grund af Skats skæve alderssammensætning, noget vi må forholde os til. Desværre må vi jo sige, at der bliver færre og færre, som kender til Skats fortid - også blandt vore kolleger.

På bestyrelsesmødet i 2010 blev det besluttet at nedsætte et udvalg, som skulle se på www.zise.dk, men som også havde set på andre forhold. En af tankerne er, at man vil søge at skabe øget aktivitet på www.zise.dk samt måske ændre Zise til en årbog udover at man gerne vil bringe mere stof om nutidige forhold som nævnt under Zise, hvilket måske kunne være med til at få nye og yngre kolleger fra Skat ind i selskabet. Idéen var måske også at knytte selskabet tættere til Skatteministeriet og dermed bidrage til at skabe en fælles virksomhedskultur. Dette skulle også medvirke til at revitalisere selskabet. En ændring af Zise fra tidsskrift til årsskrift vil kræve en vedtægtsændring, som vil kræve, at der afholdes to på hinanden følgende generalforsamlinger, men som sagt ville dette indgå i overvejelserne på de kommende bestyrelsesmøder, som vil være hyppigere end det har været tilfældet de senere år, hvorved bestyrelsesarbejdet opprioriteres. Afslutningsvis appellerede formanden den øvrige del af bestyrelsen om at bidrage til skaffe stof til Zise og selskabets virksomhed i øvrigt.

Bestyrelsen
Siden sidste generalforsamling har der været afholdt et bestyrelsesmøde.

Formandens beretning godkendtes enstemmigt.

Ad punkt 3 - Regnskab 1. januar - 31. december 2010
Kirsten Lekdorf aflagde regnskabet, som godkendtes enstemmigt. Afslutningsvist meddelte Kirsten Lekdorf, at dette var hendes sidste regnskabsaflæggelse, idet hun ikke ønskede at forsætte som kasserer.

Ad punkt 4 - Indkomne forslag
Der var ikke modtaget forslag til behandling på generalforsamlingen.

Ad punkt 5 - Valg af bestyrelsesmedlemmer m.v.
På valg var:

Redaktøren
Tora Ribers ønskede ikke at fortsætte som redaktør og i stedet foreslog bestyrelsen arkivar ved Rigsarkivet, cand.mag. Jeppe Klok Due, der blev valgt som ny redaktør for Zise.

Bestyrelsesmedlemmer:
Bestyrelsesmedlemmerne Kirsten Lekdorf (kasserer) og Palle Castbak ønskede ikke at genopstille. I stedet foreslog bestyrelsen chefkonsulent Eva Jochimsen, der ville påtage sig kassererhvervet efter Kirsten Lekdorf, som allerede var ved at instruere Eva Jochimsen i dette arbejde. Eva Jochimsen blev valgt. I stedet for Palle Castbak valgtes kontorchef Tage Christensen. Rikke Madsen, der også var på valg, var villig til at genopstille og blev genvalgt.

Bestyrelsessuppleanter:
Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund Jørn Rise Andersen og Fuldmægtig Alice Dybdahl, Thisted.

Revisorer:
Specialkonsulent Peter C. Sibbesen

Specialkonsulent Poul Hansen

Revisorsuppleant:
Chefkonsulent Kim Andersen

Ad punkt 6 - Fastsættelse af kontingent
Kontingentet fastsattes uændret for 2012 [01.01.2012-31.12.2012] med 60 kr årligt [5 kr om måneden] for enkeltpersoner og 500 kr for firmaer og institutioner.

Ad punkt 7 - Eventuelt
Formanden takkede de afgående bestyrelsesmedlemmer for godt samarbejde gennem årene og overbragte dem hver især en vingave.

Annie Birkvang gjorde opmærksom på, at der tidligere ved hvert tjenestested havde været en kontaktperson, som lokalt varetog selskabets interesser og i stort omfang agiterede for medlemskab af selskabet. Peter Loft bemærkede hertil, at det i dag med den nye struktur er de enkelte "Huse", der er relevante, et forhold vi i bestyrelsen vil se nærmere på.

Ole Kjær oplyste, at man for nylig havde afholdt møde i Museumsrådet for told- og skattemuseet og her bl.a. drøftet det faldende besøgstal i museet, idet hver enkelt besøgende koster 300 kr, som følge af det lave besøgstal. En af løsningerne kunne være, at erstatte det fysiske museum af et virtuelt museum og digitalisere museets samling. Ole Kjær opfordrede til et tættere samarbejde mellem museum og selskab. Hertil bemærkede Peter Loft, at vi har lyttet til det og det er noget, som vi vil se på.

Et medlem bemærkede, at man i andre foreninger i udstrakt grad gør brug af Internettet til kommunikation med medlemmerne, hvor man automatisk modtager en mail, når der er noget nyt. Dette er også noget som selskabet vil arbejde videre med.

Tilbage | Til Top